Sanofi

Vänligen välj ditt land för att läsa mer om vilka produkter som finns tillgängliga på din marknad.

Europa
Sydamerika
Asien / Australien / Afrika

Tar hand om

banner

En hostning kan smitta ca 6 meter

Visste du att om man är förkyld och hostar rakt ut i luften kan man smitta andra personer på ett avstånd av 6 meter?
Forskare i USA har visat att vid en hostning frigörs vätskedroppar som kan spridas på 6 meters avstånd, och dessutom kan dropparna stanna i luften i upp till 10 minuter1. Är man förkyld innehåller vätskedropparna virus som lätt kan smitta andra genom att de andas in. Hostar man i handen och sedan tar i föremål, kan förkylningsvirus överleva flera timmar på dessa föremål, och smitta andra genom kontakt2. En förkylning är alltså väldigt smittsam, framförallt under de första dagarna2.

För att minska risken att smitta andra när man är förkyld ska man inte hosta rakt ut, inte heller i handen, utan i armvecket!

Andra tips för att undvika smittspridning vid förkylning är att använda engångsnäsdukar som slängs efter man snutit sig, hålla god handhygien, och hålla avstånd till andra2 - helst mer än 6 meter då!


1 BBC Science Focus https://www.sciencefocus.com/the-human-body/how-far-do-coughs-and-sneezes-travel/
2 1177 Vårdguiden, om förkylning https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/infektioner/forkylning-och-influensa/forkylning/

Ansvarsfriskrivning

Du är på väg att lämna bisolvon.se
Om du vill gå vidare, vänligen klicka på ”Fortsätt”. Länken till den här hemsidan är endast för information, Sanofi ansvarar inte för innehållet på hemsidan.

Fortsätt Avbryt