Sanofi

Vänligen välj ditt land för att läsa mer om vilka produkter som finns tillgängliga på din marknad.

Europa
Sydamerika
Asien / Australien / Afrika

Tar hand om

banner

Hosta med segt slem

Under en förkylning lider de flesta människor av hosta som kan vara antingen slem- eller rethosta. När man talar om slemhosta, kan man även tala om en våt- eller produktiv hosta, vilket innebär att man hostar upp slem. Rethosta beskrivs också som ihållande hosta eller kittlande hosta. Det är viktigt att välja rätt typ av hostmedicin vid hosta och det är viktigt att veta vilken av de olika typerna av hosta du lider av.

Vad är slemhosta?

Vid förkylning kan det bildas mer slem än vanligt i luftvägarna när kroppen försöker bli av med infektionen. Ofta känns slemhostan värre på morgonen. Upphostat slem kan vara gul- eller grönaktigt. Det sega slemmet kan också göra det jobbigare att andas.

Vad är symtomen vid slemhosta?1

  • Hostan kommer ofta tillsammans med andra förkylningssymtom som halsont, feber och trötthet
  • Du hostar ofta mer när du ligger ner eller är fysiskt aktiv
  • Du hostar mer på morgonen
  • Du hostar slem

En period med slemhosta kan vara från 1 upp till 3 veckor.

De beskrivna symtomen skiljer sig från symtomen på rethosta som t.ex. ger ett ständigt återkommande behov att hosta och/eller en irriterad/kliande hals. På grund av de olika typerna av hosta, är det viktigt att välja rätt läkemedel för att behandla din hosta så bra som möjligt.

Vad orsakar slemhosta?

Slemhosta är ofta resultatet av en vanlig virusinfektion i de övre luftvägarna. Denna infektion gör att slemhinnorna i luftvägarna blir inflammerade och producerar tjockt, klibbigt slem. Vi brukar uppleva det som mycket slem i lungorna och luftvägarna, som vi inte blir av med på normalt sätt. Hosta är en del av den självläkande processen i kroppen för att få ut slemmet. Du kan underlätta hostan genom att ta en slemlösande hostmedicin.

Vad mer kan du göra själv?1

  • Drick mycket vatten och lindra halsen med varma drycker.
  • Hostan blir ofta bättre i upprätt läge. Sov med en extra kudde eller förhöjd huvudända.
  • Håll dig borta från rökiga miljöer när du har hosta.

1. https://www.mindoktor.se/halsa-sjukdomar/slemhosta/ hämtad 2021-09-25

Du kan också vara intresserad av

Ansvarsfriskrivning

Du är på väg att lämna bisolvon.se
Om du vill gå vidare, vänligen klicka på ”Fortsätt”. Länken till den här hemsidan är endast för information, Sanofi ansvarar inte för innehållet på hemsidan.

Fortsätt Avbryt