Sanofi

Vänligen välj ditt land för att läsa mer om vilka produkter som finns tillgängliga på din marknad.

Europa
Sydamerika
Asien / Australien / Afrika

Tar hand om

banner

Förkylning

En vanlig förkylning kommer oftast med en kombination av följande förkylningssymtom; nästäppa, snuva, nysningar, feber, halsont, hosta, huvudvärk och smärta i kroppen. Barn i förskoleåldern har ungefär sex förkylningar per år. Förekomsten av förkylningar minskar till två eller tre per år hos vuxna. Vuxna verkar förvärva nya infektioner i hemmet i stället för på arbetsplatsen.

Vad är en förkylning?

En vanlig förkylning är en infektionssjukdom orsakat av virus. Det är faktiskt den vanligaste infektionssjukdomen hos människor. En vanlig förkylning kan verkligen störa familjelivet då många förkylningssymtom upplevs samtidigt. På kulmen av förkylningen är huvudvärk, feber och täppt näsa vanligt.

Vad är symtomen vid en vanlig förkylning?

Följande symtom är typiska vid en vanlig förkylning:
Du kan läsa mer om de olika symtomen genom att klicka på länkarna.

  • Halsont
  • Snuva
  • Täppt näsa
  • Nysningar
  • Hosta
  • Mild feber
  • Ont i kroppen
  • Vanligtvis känner du dig trött när du har en förkylning.

En förkylning börjar vanligtvis med halsont och/eller täppt och rinnande näsa. I genomsnitt varar en förkylning mellan 7-10 dagar. Det kan ta upp till 3 veckor innan man är helt frisk.

Vad är orsaken till en vanlig förkylning?

En vanlig förkylning orsakas av virus - mestadels s.k. rhinovirus. Tyvärr kan vi knappast få någon immunitet mot dessa virus eftersom det finns mer än 200 olika typer av virus som kan orsaka en vanlig förkylning.

Det vanligaste sättet att "bli förkyld" på är att ett rhinovirus förs in i ögat eller näsan via en fingertopp. Överföring av rhinovirus till fingertopparna kan ske direkt genom ett handslag eller indirekt om en smittad person har förorenat miljön med snuva innehållande rhinovirus, t.ex. nysning på dörrhandtag eller kundvagnar. Virus kan även andas in, om tex. en förkyld person nyser eller hostar i ens närhet.

Ansvarsfriskrivning

Du är på väg att lämna bisolvon.se
Om du vill gå vidare, vänligen klicka på ”Fortsätt”. Länken till den här hemsidan är endast för information, Sanofi ansvarar inte för innehållet på hemsidan.

Fortsätt Avbryt